Esther geeft me weer zelfvertrouwen

Na vijftien jaar voor de klas te hebben gestaan in Turkije was het voor Nevim een shock toen ze in Nederland aankwam en thuis moest gaan zitten. Dankzij haar buddy Esther werkt ze nu als vrijwilliger op een kleuterschool. Ook introduceert Esther Nevim in Apeldoorn, in haar eigen netwerk en kan Nevim zo haar eigen leven opbouwen in Nederland. 

 

Esther: “Ik vind dat de sfeer in Nederland verandert op de slechte manier, er is steeds meer polarisatie overal. Buddy to Buddy geeft de mogelijkheid om verbinding te zoeken tussen mensen en culturen en dat sprak mij meteen aan.” Voor Nevim is Buddy to Buddy een manier om haar netwerk uit te breiden en haar plek te vinden in de samenleving. Stil zitten en afwachten is niets voor haar. 

 

Esther en Nevim zijn buddy’s sinds oktober 2023. Esther: “We lezen veel als we samen zijn. Nevim neemt dan een kinderboek mee en leest deze aan mij voor. Vervolgens vertelt ze het verhaal in haar eigen woorden na. Een hele goede oefening.” Nevim: “Ook heb ik gekookt en hebben we samen met onze mannen gegeten.” Esther: “We wandelen veel samen, maken toekomstplannen en Nevim heeft een vilten tas gemaakt voor mij! Ze is zo creatief.” Naast een tas is Nevim nu ook bezig met zelf een broek maken voor Esther. 

 

Oliebollen 

Esther en Nevim hebben een mooie klik samen en leren veel van elkaars cultuur. Nevim: “Sommige dingen zijn hetzelfde, maar andere zijn weer anders. Nederlanders eten oliebollen voor Oud & Nieuw: een feestelijke gebeurtenis. In Turkije eten we oliebollen als iemand overleden is, dan nemen nabestaanden als traditie oliebollen mee om samen op te eten.” Een overeenkomst is het uitdelen van de oliebollen, zowel in Turkije als in Nederland is het voedsel om te delen. 

 

Naast oliebollen kan Nevim ook erg lekker taarten bakken. Esther: “De ongekende gastvrijheid van Nevim vind ik heel bijzonder. Er staat altijd wel wat klaar als je langskomt.” Vriendinnen van Esther kunnen dit beamen en spreken ook individueel af met Nevim. Nevim: “Dankzij een vriendin van Esther mag ik nu helpen bij een workshop vilten.”  

 

Familie  

De twee buddy’s zien elkaar bijna elke week. Esther: “Soms is het een beetje zoeken, dus daarom is het fijn dat Nevim nu meer mensen kent in Apeldoorn. Ze is daardoor minder ‘afhankelijk’ van mij en mijn agenda.” Naast elkaars partner kent Nevim ook de zoon en schoondochter van Esther. Zij kwamen voor Kerst ook mee met Esther naar Nevims huis. Nevim: “Esther is heel optimistisch, vriendelijk en wil me altijd helpen. Ze is heel belangrijk voor mij. Dankzij haar heb ik nu ook een paar vrienden in Apeldoorn en kan ik meerdere dingen ondernemen.” Esther: “Ik vind het heel fijn dat ik Nevim zo kan helpen met integreren en haar plekje hier vinden.” 

 

De toekomst in Nederland ziet Nevim positief tegemoet. Nevim: “Ik wil graag gaan werken en daarom is het goed om de stad, de taal en mensen te leren kennen. In Turkije had ik veel vrienden, maar daar heb ik hier niets meer aan.” Esther: “Ik heb daar echt respect voor. Nevim moet echt opnieuw beginnen en ze moet een nieuwe omgeving voor zichzelf creëren. Dat lijkt me zo moeilijk als je niemand kent en de taal niet spreekt.” Nevim: “Ik ben dankbaar dat Esther me daarbij helpt. Naast alle gezelligheid en het wederzijds vertrouwen geeft ze me ook zelfvertrouwen. We zijn elkaar heel dankbaar.” 

Buddy to Buddy Apeldoorn

Esther en Nevim

26 februari 2024

Zijn er mensen in De Horsten die ook graag contact wil hebben met iemand van Buddy tot Buddy? Of zelf een buurtbewoner kennen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken bij het leren kennen van hun buurt in de Horsten?

Laat het ons weten en stuur een mail naar het Team Buurt aan Zet Stuur: hallo@buurtaanzetdehorsten.nl

Langskomen kan ook: elke eerste donderdag van de maand zitten we tussen 10:00 uur - 12:00 uur in het kantoor van de Gildenhove (bij de ingang aan de rechterkant). Dit geldt ook voor als u meer wilt weten over andere activiteiten.